Właściwości te to odporność na działania niszczące lub plamiące, które mogą oddziaływać bezpośrednio na powierzchnie płytek. Właściwości chemiczne, których wartości podlegają pomiarom, to odporność na środki stosowane w gospodarstwie domowym, odporność na kwasy i zasady.
W zakresie odporności na działanie substancji chemicznych spoistość warstwy powierzchniowej płytki odgrywa rolę niezwykle ważną, ponieważ im większa porowatość, tym większa płaszczyzna potencjalnego styku z czynnikiem agresywnym. Chodzi z jednej strony o to, że jak można się domyślać, płaszczyzna porowata łatwej wchłania pojawiającą się na niej substancje, a z drugiej - że same pory, ze względu na swój kształt, stanowią miejsca, w które substancja ta wnika, co może znacznie utrudniać usunięcie jej za pomocą nawet bardzo dokładnego mycia.
Właściwości związane z bezpieczeństwem mówią w sposób szczególny o bezpieczeństwie użytkowania powierzchni pokrytych płytkami ceramicznymi - bezpieczeństwie, związanym z możliwością występowania nieszczęśliwych wypadków oraz bezpieczeństwie sanitarnym. Główną właściwością związaną z bezpieczeństwem jest odporność na poślizg, bardzo istotna w przypadku płytek, przeznaczonych jako materiał posadzkowy do określonych powierzchni zewnętrznych, publicznych i przemysłowych. Miarą odporności na poślizg jest współczynnik tarcia powierzchniowego (ryzyko poślizgu jest tym większe, im niższy jest współczynnik tarcia powierzchniowego). Wśród właściwości związanych z bezpieczeństwem należy też wymienić ilości uwalnianego ołowiu i kadmu (metale czasami wchodzące w skład szkliwa), które podlegają szczególnej kontroli w przypadku, jeżeli powierzchni są blaty kuchenne.